2021-től IFKA minősített tanácsadási szolgáltatásként is elérhető szolgáltatásunk lett a Vállalati pénzügyi tanácsadás.

A krízishelyzet elhárítása után a vállalatok fókuszában a pénzügyi szemléletük megújítása áll. Ezért célunk a controlling eszközeivel segíteni a vállalatok megújulását. A cégek részére kialakított, ügyfélspecifikus, átfogó koncepciót tanácsadás keretein belül valósítjuk meg. Vállaljuk cégcsoport, holding, üzletági controlling kialakítását, amivel együtt jár a vezetői riporting megtervezése és a riportok fejlesztése is. Továbbá a pénzügyi üzleti tervezés implementálása és integrálása, a válság utáni helyzetből adódóan esetleges fedezetszámítás, költségfelosztás, költségviselők, controlling dimenziók definiálása, adattárház és riporting eszközök fejlesztése is a területünk. Amennyiben e tevékenységek elvégzése után nyilvánvalóvá válik, hogy az eddigi pénzügyi vállalatvezetési rendszer elavult, akkor segítséget nyújtunk egy új rendszer bevezetésének előkészítésében is.

Főbb területek, tevékenységek:

  • vállalati finanszírozás bonyolítása tevékenységtől függetlenül (pl. építőipar, fémfeldolgozás, környezetvédelem, önkormányzati szektor stb.)
  • beszállítói faktoring bonyolítása, EU támogatások előfinanszírozása
  • reálgazdasági beruházások, valamint a pénz-és tőkepiaci befektetések rangsorolása
  • beruházási és befektetési döntések hosszú és rövidtávú hatásainak elemzése, bemutatása a vállalatok működésére, finanszírozására és a generált pénzáramokra, végső soron a vállalat értékére vetítve
  • tőkeáttétel vizsgálatok: Minél nagyobb a vállalat tőkeáttétele, annál nagyobb a kockázata, és így annál nagyobb a diszkontráta, amelyet a sajáttőke értékelés során alkalmazni kell. A magas tőkeáttételű (kiemelt) vállalatok gazdasági visszaesések során nagyobb eséllyel könyvelnek el súlyos veszteségeket, ami felgyorsítja a csődhöz, illetve pénzügyi válsághoz vezető feltételek kialakulását.
  • kockázat elemzés: üzleti és/vagy finanszírozási
  • adott beruházási, illetve hitelfelvételi döntések hatása a vállalkozásra és az osztalékra
  • részvények eladása/felvásárlásának következményei, az osztalékpolitikai alternatívákat kockázat és eltérő hozam alapján
  • pénzügyi, illetve hatékonysági mutatók összehasonlításán alapuló vállalati működési hatékonyságjavítás